Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΑΜΠΕΛΙΩΝ & ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

Ν.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ


Το χειμερινό κλάδεμα έχει άμεση σχέση με τις σπουδαιότερες ασθένειες του ξύλου (Ευτυπίωση, Ίσκα) που μπορούν να ζημιώσουν σοβαρά τα αμπέλια, οπότε και θα πρέπει ο αμπελουργός να λαμβάνει υπόψη του τα παρακάτω:

· Όταν το κλάδεμα γίνεται νωρίς το χειμώνα αυξάνεται ο κίνδυνος...

προσβολών από μύκητες του ξύλου. Η εφαρμογή του κλαδέματος στο τέλος του χειμώνα-αρχές της άνοιξης ελαχιστοποιεί τους κινδύνους μόλυνσης των τομών. Το κλάδεμα μπορεί να πραγματοποιείται ακόμη και την περίοδο που δακρύζει το αμπέλι, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για το αμπέλι, λόγω της επάρκειας της εδαφικής υγρασίας που υπάρχει τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ η δακρύρροια εμποδίζει την είσοδο του μολύσματος στην πληγή.

· Οι μεγάλες τομές του κλαδέματος αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης και αν δεν μπορούν να αποφευχθούν, να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες, αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Επίσης συνίσταται η επάλειψη τον τομών με ειδικό σκεύασμα (μυκητοκτόνο ή άλλο υλικό που εμποδίζει την είσοδο του μολύσματος).

· Ο υγρός καιρός ευνοεί τις μολύνσεις. Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό και όχι με βροχερό καιρό. Αν βρέξει κατά το κλάδεμα, αυτό να διακόπτεται και να επαναλαμβάνεται τρεις ημέρες τουλάχιστον μετά το τέλος της βροχής.

· Ορισμένες ποικιλίες (π.χ. Κάρντιναλ, Σουλτανίνα) είναι περισσότερο ευαίσθητες στους μύκητες του ξύλου και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αντίθετα άλλες ποικιλίες όπως το Μοσχάτο Αμβούργου είναι πιο ανθεκτικές.

· Τα υπολείμματα του κλαδέματος (π.χ. κεφαλές, βραχίονες κλπ) καθώς επίσης και τα αποξηραμένα από τις ασθένειες του ξύλου πρέμνα θα πρέπει να απομακρύνονται από τον αμπελώνα και να καίγονται. Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευαίσθητες ποικιλίες.

· Όταν κλαδεύουμε και υποψιαζόμαστε ή γνωρίζουμε τα ασθενή πρέμνα ή αντιληφθούμε κλαδεύοντας ότι το πρέμνο είναι άρρωστο (από μεταχρωματισμούς στο παλαιό ξύλο) καθαρίζουμε το ξύλο ώσπου να φθάσουμε σε καθαρό και υγιές ξύλο.

· Για την προστασία των τομών από τους μύκητες του συμπλόκου της Ίσκας, αλλά και από άλλους μύκητες του ξύλου, συνιστάται μετά το κλάδεμα ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό σε αναλογία 3-5% όταν τα φυτά βρίσκονται ακόμη σε λήθαργο. Δυστυχώς πρόσφατα ανακλήθηκε η χρήση του μπενομύλ, ενώ από πολλά χρόνια έχει απαγορευτεί η χρήση σκευασμάτων όπως τα DNOC(Δινιτροορθροκρεζόλες), Selinon(Αρσενικώδες Νάτριο)

Τέλος συστήνεται επέμβαση με βρέξιμο θειάφι σε αναλογία 1% λίγο πριν «φουσκώσουν» τα μάτια. Ο ψεκασμός αυτός έχει ευεργετική δράση εναντίον του Ωιδίου, της Φόμοψης και των ακάρεων (ερίνωση, ακαρίαση).

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Οι φροντίδες αυτές είναι απαραίτητες ειδικά για δενδροκομεία που παρουσίασαν τη χρονιά που πέρασε σημαντικές προσβολές από έντομα (κάμπιες λεπιδοπτέρων, αφίδες, κοκκοειδή κλπ), ακάρεα και ασθένειες (φουζικλάδι, μονίλια, ωίδιο κλπ) και αφορούν τα παρακάτω:

Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
- Ξερίζωμα των ξερών δέντρων, αφαίρεση με κλάδεμα όλων των ξερών και προσβεβλημένων κλαδιών (που παρουσιάζουν έλκη, καρκινώματα, παραμορφώσεις, καρποφορίες των μυκήτων), αφαίρεση των μουμιοποιημένων καρπών (π.χ. μονίλια), απομάκρυνση και θάψιμο.
- Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό.
- Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές.
- Να καταστραφούν με φωτιά τα ξερά κλαδιά το γρηγορότερο και αν είναι δυνατό στο χωράφι.
- Παράχωμα των ξερών φύλλων στα μηλοειδή, με σκοπό τη μείωση του αρχικού μολύσματος του Φουζικλάδιου την επόμενη άνοιξη.

Απολύμανση των τομών με κατάλληλο μυκητοκτόνο και επάλειψη με αλοιφή.

Β. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΩΝ

Για την καταπολέμηση των εντόμων-ακάρεων (τα στάδια που διαχειμάζουν) συνιστώνται ψεκασμοί κατά τη διάρκεια του ληθάργου (στα δενδροκομεία που εμφάνισαν προσβολές) με τα παρακάτω:
- Παραφινέλαιο + Μεθινταθείον (Όλεο ουλτρασίντ, Ολεο σουπραθείον)
- Παραφινέλαιο χειμερινό

Γ. ΕΠΑΝΑΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση επαναφυτεύσεων εμφανίζονται προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία των νέων φυτειών. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών συνιστώνται τα παρακάτω:
- Μακρά αμειψισπορά (παρεμβολή π.χ. σιτηρών) για μερικά χρόνια (ειδικά αν είχαμε προβλήματα σηψιρριζιών).
- Εφαρμογή νηματοδοκτόνου πριν τη νέα φύτευση (αν είχαμε προσβολή από νηματώδεις).
- Εφαρμογή του σκευάσματος Κ84 (το διαθέτει το Μπενάκειο) πριν τη φύτευση και σε υγιή (αμόλυντα) φυτά, σε κτήματα που παρουσίασαν προσβολή από Βακτηριακό Καρκίνο της ρίζας (Agrobacterium tumefasciens).
- Αντικατάσταση του χώματος στις θέσεις φύτευσης με χώμα από χωράφι που δεν καλλιεργήθηκε με δένδρα.
- Απολύμανση των θέσεων φύτευσης (σε περιπτώσεις σηψιρριζιών κλπ), όταν πιεζόμαστε από το χρόνο και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αγρανάπαυση ή αμειψισπορά.
- Κατάλληλα απολυμαντικά: Νταζομέτ (Μπαζαμίντ), Βρωμιούχο μεθύλιο και Μετάμ (διάφορα σκευάσματα).
Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Κοζάνης τηλ.2461351166

Ο Τομεάρχης
Ευθύμιος Αθ. Μπατιάνης
Γεωπόνος-Οινολόγος MS.c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου